Muffínky jsou malé sladké koláčky chutí tak trochu přípomínající náš český perník, oblíbené jsou především v anglicky mluvících zemích. Jejich velké kouzlo spočívá v šíři jejich variant – každý labužník si je tak může připravit se svými vlastními oblíbenými ingrediencemi. Populární jsou muffínky především s kousky čokolády, borůvkami, malinami, jahodami, skořící, ale také s mrkví či okurkami.
Na přípravu 12 muffínů si připravte:
- formičky (pro každý kousek jednu)
- papírové košíčky
- 170 g mléčné čokolády
- 75 g másla (např. Zlatá Hana)
- 180 ml podmáslí (popř. kysané smetany)
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 8 g vanilkového cukru
- 210 g polohrubé mouky
- 5 g prášku do pečiva (asi polovina balíčku)
- 3 g soli
- 200 g čokoládových kousků (nasekané čokolády)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 205°C a do formiček vložte papírové košíčky.
2. V menším kastrolu, na mírném ohni, rozpusťte společně máslo a čokoládu. Následně nechte asi 10 minut odstát.
3. Do misky si rozklepněte jedno vejce, které smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, cukrem, vanilkovým cukrem, podmáslím a důkladně hmotu promíchejte.
4. V druhé míse spolu promíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Uprostřed směsi udělejte dolíček a následně do něj vmíchejte těsto z první misky. Nakonec přidejte kousky čokolády a polívkovou lžící směs plňte do formiček.
5. Muffíny pečte v předehřáté troubě po dobu 20-25 minut, dokud nebudou správně propečené. To poznáte tak, že párátko zapíchnuté doprostřed muffínku zůstane po vytažení čisté. Po vytažení z trouby nechte plech minimálně pět minut odstát.
6. Muffínky můžete servírovat jak teplé, tak i čerstvě vytáhlé z chladničky.