Donuty
Americké koblížky doughnut nejvíce proslavili policisté v amerických filmech, kde právě doughnuty tvoří jejich typickou svačinku. Jedná se o sladký (v USA extrémně sladký) koblížek s dírou uprostřed, který narozdíl od naší koblihy není plněný, ale příchuť je tvořena polevou. Těch existuje téměř nekonečná řada – od skořicové přes borůvkovou až třeba po koblížek s javorovým sirupem.
Na deset koblížků si připravte
Koblížky
- 250 ml vlažného mléka
- 35 g droždí
- 80 g cukru moučka
- 3 vaječné žloutky
- 60 g tuku
- 400 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- trocha horké vody
- 950 ml rostlinného oleje (na fritování)
Poleva
- 75 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 8 ml vanilkové esence
- přibližně 60 ml horké vody
Jak na koblížky
- Opatrně smíchejte droždí s horkou vodou a nechte ho asi pět minut odstát, než napění.
- Ve velké míse spolu smíchejte pěnu z droždí, mléko, cukr, sůl, vajíčka, tuk a dva hrníčky mouky. Celou směs například dřevěnou vařečkou pomalu míchejte a postupně přisypávejte další mouku tak dlouho, než se těsto přestane lepit na mísu. Poté těsto dalších pět minut hněte – aby bylo hladké a pružné. Pak dejte těsto do vymazané mísy, tu překryjte a umístěte na teplé místo, aby mohlo těsto nakynout. Těsto by mělo dvakrát zvětšit svůj objem – to že je již ideálně nakynuté zjistíte, pokud do něj píchnete prstem a vpich v těstě zůstane.
- Poté těsto přesuňte na pomoučený vál a vyválejte ho, do asi 1,5 cm tlustého hada, ze kterého následně utvořte koblížek (nemějte obavy, kobliha se asi 2× zvětší). V rendlíku rozpusťte tuk spolu s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a lžící horké vody (případně dle potřeby).
- Následně zahřejte fritovací hrnec s olejem na 175 °C a koblížky do něj vložte. Z obou stran je dozlatově ofritujte – hotové by měly být tehdy, až vyplavou na povrch. Následně je vyndejte z oleje a namočte je v stále horké polevě.
Časová náročnost
- doba přípravy 10 minut
- doba pečení 30 minut
- celkem hotovo za 2 hodiny 40 minut