Jdi na obsah Jdi na menu
 

Donuty

9. 9. 2012

 Americké koblížky doughnut nejvíce proslavili policisté v amerických filmech, kde právě doughnuty tvoří jejich typickou svačinku. Jedná se o sladký (v USA extrémně sladký) koblížek s dírou uprostřed, který narozdíl od naší koblihy není plněný, ale příchuť je tvořena polevou. Těch existuje téměř nekonečná řada – od skořicové přes borůvkovou až třeba po koblížek s javorovým sirupem.

Recept na americké koblihy doughnut | © gsz

Na deset koblížků si připravte

Koblížky

  • 250 ml vlažného mléka
  • 35 g droždí
  • 80 g cukru moučka
  • 3 vaječné žloutky
  • 60 g tuku
  • 400 g hrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • trocha horké vody
  • 950 ml rostlinného oleje (na fritování)

Poleva

  • 75 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 8 ml vanilkové esence
  • přibližně 60 ml horké vody

Jak na koblížky

  1. Opatrně smíchejte droždí s horkou vodou a nechte ho asi pět minut odstát, než napění.
  2. Ve velké míse spolu smíchejte pěnu z droždí, mléko, cukr, sůl, vajíčka, tuk a dva hrníčky mouky. Celou směs například dřevěnou vařečkou pomalu míchejte a postupně přisypávejte další mouku tak dlouho, než se těsto přestane lepit na mísu. Poté těsto dalších pět minut hněte – aby bylo hladké a pružné. Pak dejte těsto do vymazané mísy, tu překryjte a umístěte na teplé místo, aby mohlo těsto nakynout. Těsto by mělo dvakrát zvětšit svůj objem – to že je již ideálně nakynuté zjistíte, pokud do něj píchnete prstem a vpich v těstě zůstane.
  3. Poté těsto přesuňte na pomoučený vál a vyválejte ho, do asi 1,5 cm tlustého hada, ze kterého následně utvořte koblížek (nemějte obavy, kobliha se asi 2× zvětší). V rendlíku rozpusťte tuk spolu s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a lžící horké vody (případně dle potřeby).
  4. Následně zahřejte fritovací hrnec s olejem na 175 °C a koblížky do něj vložte. Z obou stran je dozlatově ofritujte – hotové by měly být tehdy, až vyplavou na povrch. Následně je vyndejte z oleje a namočte je v stále horké polevě.

Časová náročnost

  • doba přípravy 10 minut
  • doba pečení 30 minut
  • celkem hotovo za 2 hodiny 40 minut